Ansøg om at deltage i forsøg med holddannelse og co-teaching

Undervisningsministeriet har åbnet for ansøgning om at deltage i et forsøg med co-teaching i dansk eller holddeling i matematik. Det er kommunen, i Københavns tilfælde Området, og ikke den enkelte skoler, der skal søge.

Ansøgningsprocedure

I kan som skole ansøge om deltagelse gennem jeres område. Ansøgningsperioden er fra d. 19. februar til den 19. marts 2025. Ansøgningen kræver at skolens ledelse og området tilkendegiver at bakke op om og afsætte ressourcer til skolens deltagelse i forsøget. Herudover skal skolerne udfylde en række oplysninger om egen skolen og skolens 5. klasser.

Læse mere om selve forsøgene og ansøgningsproceduren her: Kommuner kan nu tilmelde skoler til nye forsøg med holddannelse og co-teaching | Børne– og Undervisningsministeriet

Forsøg med Co-teaching i dansk

I det ene forsøg skal skolerne arbejde med co-teaching i dansk på 5. klassetrin. I forsøget skal klassens dansklærer sammen med en ekstra underviser ugentligt planlægge, gennemføre og evaluere fire lektioner i dansk. Forsøget strækker sig over 28 uger i løbet af skoleåret. Skolen vil modtage midler til at dække omkostninger til den ekstra underviser. Som en del af forsøget vil underviserne gennemgå et kompetenceudviklingsforløb, og eleverne vil gennem et evalueringsredskab skulle reflektere over deres motivation og arbejdsindsats i undervisningen.

Forsøg med holddeling i matematik

I det andet forsøg skal skolerne arbejde med holddannelse i matematik i 5. klasse. Det skal gennemføres i fem lektioner om ugen fordelt over 16 sammenhængende uger. Her bliver klasserne opdelt i mindre hold, og undervisningen skal varetages af to lærere. Skolen vil modtage midler til at dække omkostningerne til en ekstra lærer. Inden forsøget starter, får skolerne en introduktion til holddannelseskonceptet.

Forpligtelser

Det er obligatorisk for de deltagende skoler at deltage i en evaluering af forsøgene. Det skal bidrage til større viden om, hvordan holddannelse og co-teaching kan understøtte læring og trivsel blandt eleverne.

Økonomi

Der er afsat i alt 10,7 mio. kr. til de to forsøg, der løber frem til 2027. 

Tilskud til skolernes deltagelse i forsøgene udbetales til kommunerne/området og ydes efter en fastsat ramme. Tilskuddet skal anvendes til udgifter til allokering af en ekstra ressourceperson (lærer eller pædagog/matematiklærer) og frikøb af personale, der vil indgå i arbejdet med forberedelse, gennemførelse og evalueringen af afprøvningen af indsatsen med co-teaching i dansk i 5. klasse eller holddannelse i matematik. 

Tilskuddet til den enkelte skole, som deltager i forsøg om co-teaching, udgør et på forhånd fastsat maksimalt beløb på 70.000 kr. pr. deltagende klasse.

Tilskuddet til den enkelte skole, som deltager i forsøget om holddannelse, udgør et på forhånd fastsat maksimalt beløb på 44.000 kr. pr. deltagende klasse.