Kompetencecenter for inkluderende læringsmiljø
Kompetencecenteret er fra almenområdet, og består af praktikere, herunder lærere og pædagoger. Centeret understøtter klassens/ skolens arbejde med at udvikle en praksis, der møder eleverne i øjenhøjde og inddrager deres stemme i undervisningen.
Ved at kigge på sammenhængen mellem trivsel, didaktik og faglighed kan kompetencecentret supportere med indsatser, der understøtter faglige og sociale deltagelsesmuligheder i klassen.
Kompetencecenteret er til rådighed for support og vejledning mm. hver torsdag. De øvrige ugedage arbejder medarbejderne i kompetencecenteret på Øster Farimagsgades Skole. Pædagogerne arbejder i skolens ressourceteam og lærerne varetager undervisning af elever i alt fra 1. til 9. klasse. Derfor er der afsat en ugentlig dag til Kompetencecenterets aktiviteter. I et supportforløb er der mulighed for at planlægge aktiviteter på andre ugedage end torsdage.
Eksempler på supporttilbud til enkelte elever, klasser eller årgange
I samarbejde med klassen, der skal have support, lægges en plan for processen. Eksempler på indsatser kan være:
- Indsatser med hele klasser, som omfatter klasseledelse, klassetrivsel, aktionslæring og arbejdet med inkluderende greb på klasseniveau, fx gennem klasseinterviews efter SOS-modellen.
- Observationer i klassefællesskabet i forhold til børn, grupper, klassen, temaer, samt lærere og ressourcepersoner.
- Bombekursus: Aktiv historiefortælling, hvor eleverne får et fælles sprog for eksplosiv adfærd og gruppens egen andel i konflikten.
- Forumteater: Interaktivt teater, hvor eleverne udvikler teaterscener fra hverdagssituationer i skolen, om trivsel og konflikthåndtering, så nye strategier kan afprøves. Eleverne er aktive og medskabende.
- Sparring om og samskabelse af Co-teaching forløb og afprøvning af dette.
- Sparring om fællesskaber, klasseledelse, klasse/elevkultur, inkluderende undervisningsmiljøer, teamsamarbejde og lærer/pædagog-samarbejde.
- Deltagelse i forældremøder med eksempelvis SOS-mødeskabelonen (Signs of Safety) som omdrejningspunkt.
Eksempler på supporttilbud til skoler, afdelinger, ressourcecentre og ledelser
- Oplæg og undervisning i ressourceorienteret børnesyn, herunder inddragelse af børneperspektiver.
- Aktionslæringsforløb og Co-teaching.
- Sparring vedr. udvikling og forankring af inkluderende greb til systematisk inddragelse af barnets og familiens ressourcer i forbindelse med arbejdet i RC/PLC.
Kontakt
Øster Farimagsgades Skole
Øster Farimagsgade 40
Ring til os, hvis I har spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe jer med en specifik udfordring hos jer. Henvend jer til kompetencecentret gennem ledelsen, hvis I har en konkret indsats, som I gerne vil have os til at hjælpe med ude på jeres skole.